Makan Lecithin Boleh Kurus?

Masa mengandungkan Hadif,anak ketiga..berat aku naik daripada 67kg ke 80kg. Masalah aku adalah sentiasa berselera makan dan tak pernak mabuk yang teruk-teruk..Masalah ker tu? Alhamdulillah…rezeki Allah bagi. Sekurang-kurangnya adalah juga kudrat nak mengadap suami & anak dara ngan teruna kat umah tu.

Lepas bersalin, anak aku kena jaundis pada hari ke2. Jadi tak dapatlah aku makan sebarang jamu atau herba. Masuk bulan kedua baru cuba2 nak makan jamu. Tu pun selang-selang jer. Sepanjang sebulan yang pertama..aku cuma makan Optimum Set Shaklee jer. Alhamdulillah..badan rasa segar dah bolehlah aku menguruskan rumah seadanya. Lepas sebulan berat aku pun kembali ke 67kg. Inilah hikmah menyusukan anak. Bab pantang makan memang aku jaga. Benda-benda sejuk & berangin memang tak dijamah. Lebih lebih lagi Hadif ada masalah umbilical hernia. Sebaik mungkin aku akan elakkan dia kembung sebab takut effect kat pusat dia.TAPI…benda yang aku boleh makan macam nasi etc memang dibalun cukup2. Susu pun cukup malah terlebih2 sampaikan freezer tak muat. Masa ni,benda yang paling aku takut adalah BENGKAK SUSU.Tak sanggup rasanya menanggung bengkak susu.

Masuk bulan kedua, berat badan aku dah statik. tak ada penurunan..Masa ni lah aku mula study lagi pasal produk Shaklee. Maka, berjumpalah aku dengan LECITHIN. Lega…lecitihin boleh mengurangkan risiko clog duct dan mengemulsifierkan lemak. Ada harapan berat turun lagi ni!hehehe…impian demi impian…Tapi,dalam hati tak lah mengharap sangat sebab clog duct tu lah sebenarnya yang menghantui aku.Alhamdulillah, berat aku turun lagi dalam masa sebulan,65kg…Kalori dibakar tanpa senaman atau control makan..hanya breastfeed + buat kerja rumah jer.

Lepas cuti 3 bulan,masuk kerja semula dan aku masih ‘setia’ dengan lecithin. Tapi berat badan ni on off pulak..turun naik 65-67kg. Aku pun on off makan lecitihn..kurang istiqamah. Membazir beli mahal-mahal tapi tak serius amalkan!Aku start disiplin balik & selepas 4 bulan berat aku turun ke 58kg. Sepanjang 9tahun kahwin..tak pernah lagi aku merasa berat di angka 50-an. Rasa genbira sangat bila ramai yang perasan perubahan ni. Baru susut yer!Bukan kurus lagi!hahaha

Penurunan hampir 10kg dalam masa 4 bulan. Syukur…alhamdulillah..

Makan Lecithin Boleh Kurus? Nak tahu jawapan saya?
YER!!!MEMANG BOLEH KURUS!!!

Ingin mencuba produk Shaklee? Email izan di i_izan@yahoo.com atau sms 012-2767170. Jangan tunggu lagi!!

6 comments

  • salam izan, fyi saya pun bf mom dan dalam masa yang sama saya juga mengamalkan set b dan lecithin dan juga herblax selama hampir setahun tapi saya tak berjaya turunkan berat badan tapi susu badan memang maintain melempah ruah hingga sekarang (umur anak saya sekarang 2tahun2bulan. so boleh tak izan bantu saya macammana cara izan mengambil set shaklee.

  • wsalam wafimakidz,

    izan tak amik herbalax lg buat masa ni,
    bfast-vitalea,bcomp
    lunch-vit c,lecithin
    dinner-lecithin,alfalfa
    semua amik sebiji kecuali lecithin3biji,
    amik lps mkn
    sblm tido mkn oste2biji,
    oste & alfalfa kdg2 izan selang seli mkn,tak tiap2 hari.

  • bila byk mkn manis/carbo,izan amik xtra bcomp utk up metabolisme,paling penting banyak minum air

  • bestnya dapat turun bnyk tu..

  • puan bee,mommy mai :al hamdulillah..mmg seronok sgt sbb waktu tu tak target nak turunkan berat..tp..tiba bila timbang dr bulan ke bulan terus turun..skrg dah flat wpun makan lecithin..so kena reboost ie maintan b comp sbb b comp increase metabolisme..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *