Puasa dan Detoksifikasi

Secara dasarnya puasa adalah salah satu proses detoksifikasi (detoxification process) yang baik. Detoksifikasi bermaksud mencuci dan membersihkan badan daripada racun ataupun toksin. 
servis kereta@servis badan@detoksifikasi
Puasa sebenarnya mampu meningkatkan lagi keupayaan tubuh badan bagi tujuan penyahtoksidan dan pembersihan. Seseorang yang berpuasa telah memberi ruang masa yang mencukupi kepada organ pencernaan seperti perut, usus, pankreas dan hati untuk melakukan kerja-kerja pembersihan di samping memperbaiki lagi keadaan diri mereka yang telah rosak yang selama ini tidak dapat dipenuhi akibat dari pertambahan beban makanan. 

Ketika berpuasa juga, aktiviti pembersihan badan menjadi lebih menyeluruh dan segala toksin dapat dikeluarkan dari kolon, buah pinggang dan pundi kencing serta paru-paru dan kulit. Keadaan ini akhirnya melapangkan kesan sumbatan yang berlaku pada dinding dan saluran sistem pemakanan dan pernafasan lalu memberi cukup bekalan oksigen kepada sel-sel dalam badan dan menjadikannya lebih bertenaga. 

Pembersihan sisa toksin dalam kolon umpamanya amat penting bagi kesihatan sistem penghadaman dan pencegahan barah usus dan RasululLah s.a.w sendiri mengamalkan aktiviti pembersihan kolon ini di mana berpuasa amat berkesan bagi tujuan ini.

Apabila sistem dalam badan kembali pulih, ini adalah masa yang paling sesuai untuk memulakan pengambilan suplemen. Proses penyerapan suplemen lebih berkesan serta memberikan kesan yang lebih menyeluruh pada badan seseorang. Bayangkan seperti kereta yang baru diservis,pasti proses pemanduan lebih lancar dan selesa. Dah banyak macam iklan minyak pelincir pulak!hehehe
Ingin mencuba produk Shaklee? 
Email izan di i_izan@yahoo.com atau sms 012-2767170. 
Jangan tunggu lagi!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *