Ada ke pantang larang vitamin untuk ibu mengandung ?

Kesedaran untuk mengambil suplemen semakin tinggi di kalangan masyarakat hari ini. Lambakan produk sama ada keluaran dalam atau luar negara menunjukkan permintaan yang tinggi terhadap produk suplemen. Namun begitu, setiap induvidu perlu peka dengan keperluan dan kepentingan sesuatu produk terhadap diri mereka. Pastikan mendapat konsultasi yang betul dan jelas sebelum mengambil sesuatu produk.

Lebih-lebih lagi pada ibu-ibu mengandung. Seringkali ibu-ibu yang terlalu taksub untuk memberikan yang terbaik pada kandungan mereka lupa untuk mengambil tahu tentang pantang larang vitamin ibu mengandung.

Ada ke pantang larang vitamin untuk ibu mengandung ?

Bak kata  Kak N dalam blog beliau, memang vitamin hakikatnya adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh badan untuk mengisi ruang-ruang kosong yang tidak dapat dipenuhi dari diet pemakanan harian. Namun bagi ibu mengandung hanya ada beberapa vitamin yang disarankan diambil semasa mengandung demi memastikan bayi dalam kandungan membesar dengan sihat dan cukup zat.

Vitamin yang perlu
Vitamin yang perlu diambil oleh ibu yang mengandung adalah protien, multivitamin yang lengkap dengan zat besi, vitamin b complex yang lengkap dengan folik asid,Vitamin C, Kalsium dan Omega.

Fungsi Vitamin 
Secara ringkasnya kepentingan vitamin tersebut adalah :
 
Protien : untuk bina sel. Sel terbina dari protien. Tanpa protien, pembinaan dan perkembangan sel boleh terbantut.
Multivitamin dengan zat besi
: Memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk organ. Zat besi penting untuk pembinaan darah dan tumbesaran janin.

B complex : penting untuk pembinaan sel darah, sarah dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala.

Vitamin C : pembentukan kolagen dan membantu sistem antibodi.

Kalsium : pembinaan sel darah merah serta tulang bayi.

Omega : membantu pembentukan sel otak.

Namun ada beberapa vitamin yang tak disarankan diambil semasa mengandung ialah antaranya
vitamin E, Alfalfa, GLA, Vivix, Cinch kecuali atas saranan doktor sendiri.

Vitamin2 yang tinggi antioksidan tidak digalakkan diambil di awal kandungan dikhuatiri si ibu akan mengalami risiko keguguran. Biasanya diawal kehamilan, imunisasi ibu memang rendah kerana hendak memberi laluan bayi membesar dalam rahim si ibu. Pengambilan vitamin yang meningkatkan antioksida boleh memberi risiko keguguran pada janin tadi. Maka, vitamin yang tidak boleh diambil seharusnya dihentikan sebaik sahaja mengetahui si ibu telah mengandung.

Ingin mencuba produk Shaklee? Email izan di i_izan@yahoo.com atau sms 012-2767170. 
FREE consultation… Jangan tunggu lagi!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *