Kenapa vitamin tiada kesan pada saya ?

Ada segelintir kumpulan pengamal vitamin yang merasakan tidak mendapat apa-apa manfaat dari pengambilan vitamin atau supplement mereka disebabkan oleh beberapa faktor :

1. Pengambilan air kosong dipandang remeh.
Ramai yang ada masalah untuk amalkan minum air masak kosong dan lebih suka yang bewarna dan berperisa. Air yang manis boleh meningkatkan kepekatan darah serta menyebabkan kegemukan.
Kita disarankan mengamalkan banyak minum air masak apabila mengamalkan pengambilan vitamin supaya penyerapan vitamin oleh tubuh berlaku dengan lebih baik.

2. Elakkan makan vitamin secara banyak sekaligus pada satu masa.
Apabila kita makan semua vitamin secara sekaligus, ini meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa-masa tertentu. Ramai yang suka amalkan ini apabila waktu hendak tidur sedangkan pada masa selepas itu kita akan kurang minum air. Maka cuba agih-agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan anda agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu satu masa. Ini juga membantu agar buah pinggang tidak terlalu dibebani pada satu satu masa tertentu sahaja.

3. Elakkan pengambilan vitamin bersama ubat.
Sekiranya anda dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat secara serentak dengan pengambilan vitamin kerana ini hanya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik. Cuba sediakan jadual, sekiranya selepas makan pagi anda mengambil ubat doktor maka anda boleh amalkan vitamin pada waktu tengahari atau malam. Namun sekiranya anda perlu makan ubat secara berturutan, pagi dan petang, maka amalkan vitamin selepas 1-2 jam selepas pengambilan ubat doktor.

4. Kurangkan pengambilan kafien dalam diet harian.
Tahukah anda pengambilan kafien boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan? Maka pengambilan minum yang berkafien yang tinggi secara berterusan boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini. Maka kita tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan vitamin rosak disebabkan pengambilan kafien secara berterusan.

5. Pantang larang makan vitamin.
Tahukah anda pengambilan multivitamin yang lengkap dengan zat besi tidak boleh diambil bersama air susu? Ini kerana ia akan mengganggu penyerapan zat besi itu sendiri. Tahukah anda vitamin E tidak boleh diambil bersama alfalfa kerana alfalfa boleh mengganggu penyerapan vitamin E oleh tubuh badan manusia. Ada beberapa lagi yang perlu kita ketahui seperti pengambilan Alfalfa tidak disarankan untuk ibu mengandung kerana boleh mengakibatkan risiko keguguran di awal kehamilan.

credit : Anakkuwira.com

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease  
Ingin mencuba produk Shaklee? Email izan di i_izan@yahoo.com/sms 012-2767170. 
FREE consultation… Jangan tunggu lagi!!

Kurma Makanan Sunnah

Selain daripada kajian sains, kelebihan kurma juga telah lama dinyatakan dalam Al Quran dan Sunnah.
Ini menjadi bukti, betapa tinggi khasiat kurma tanpa mengira peringkat umur atau jantina.
Di antara sumber rujukan tersebut adalah :

1. Diriwayatkan daripada Abdullah bin Jaafar, katanya : “Aku melihat Rasulullah SAW
memakan buah-buahan dengan kurma masak.

2. Diceritakan oleh Jumaah bin Abdullah yang disampaikan oleh Marwan yang mendapat
berita daripada Ibnu Hashim bahawa Amir bin Saad mendengar bapanya meriwayatkan
bahawa Rasulullah s.a.w bersabda : “Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ajwah dia
akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu”.

3. Ketika Maryam, ibu kepada Nabi Isa a.s mengandungkan baginda, Allah berfirman yang
bermaksud :
“Dan gegarlah ke arahmu batang pohon tamar itu, supaya gugur kepadamu buah tamar yang
masak..” (Surah Maryam : 25)
Ayat di atas menjelaskan tentang kelebihan buah kurma kepada kaum wanita yang
sedang dalam keadaan nifas. Allah s.w.t memerintahkan Maryam memakannya sedang
beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin.
Buah kurma mengandungi unsur zat besi dan kalsium yang tinggi bagi membentuk
susu ibu. Para ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu digalakkan memakan
kurma untuk pertambahan kandungan susu.

4. Daripada Anas yang bermaksud :
“Rasulullah s.a.w berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum mendirikan
solat. Sekiranya tiada terdapat kurma, maka Baginda Rasulullah s.a.w akan berbuka
dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum
beberapa teguk air.” (Hadis riwayat Ahmad)
Diriwayatkan oleh Anas bin Malik, beliau berkata : “Rasulullah s.a.w berbuka dengan
kurma dan barangsiapa yang tidak mendapatkannya maka hendaklah ia berbuka
dengan air kerana sesungguhnya air itu pembersih.”

5. Daripada Adiy bin Hatim, beliau berkata : “Saya mendengar Rasulullah s.a.w
bersabda, “Hindarilah api neraka walaupun (dengan memberi sedekah) sebelah buah
kurma.””

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease  
Ingin mencuba produk Shaklee? 
Email izan di i_izan@yahoo.com/sms 012-2767170. 
FREE consultation… Jangan tunggu lagi!!

Angin Dalam Perut

Bualan puasa ni..kalau tak kena cara..macam2 nak ditelan!
Kalau ke pasar ramadhan..semuanya nampak sedap
Lepas berbuka..mulalah serba tak kena,
Badan rasa tak selesa…kembung perut

Dulu2..selalu tengok orang minum teh ‘sarbat’ kat kedai mamak.
Mak kata teh ni bagus untuk buang angin sebab ada campur dengan halia.
Kalu nak mudah,sekarang kita dah ada Shaklee peppermint Ginger Plus.
Pilihan terbaik untuk meredakan ketidakselesaan dalam perut.

Shaklee peppermint Ginger Plus mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan. Pil-pil juga boleh dihancurkan dan dicampur dengan air panas untuk minuman herba semulajadi.

Halia merupakan herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman dan mempunyai ciri-ciri semulajadi yang nyaman dan dapat melegakan senak perut. Pudina pula merupakan herba yang membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman secara sihat dengan melegakan dan menyamankan perut.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease  
Ingin mencuba produk Shaklee? 
Email izan di i_izan@yahoo.com/sms 012-2767170. 
FREE consultation… Jangan tunggu lagi!!

Kelebihan Kurma

Bila tiba bulan Ramadhan,pasti ramai yang mula mencari-cari kurma.
Kurma merupakan sejenis tumbuhan Palma dan kebanyakannya tumbuh di negara-negara
Arab. Antara kurma yang terkenal ialah kurma Mekah dan Madinah yang dikatakan mempunyai
pelbagai jenis. Kurma boleh dimakan secara mentah atau dimasak.

Kurma sering menjadi pilihan utama ibu2 yang mengandung dan menyusukan anak.
Di antara kelebihan kurma kepada ibu-ibu ini adalah :
1. Kaya dengan fosforus dan kalsium untuk merangsang penghasilan air susu ibu.
2. Zat besi yang mengurangkan risiko terjadinya pendarahan bagi ibu mengandung.
3. Potassium yang sangat kuat pengaruhnya untuk menyesuaikan kadar asid dalam perut.
4. Kandungan gulanya mudah diserap badan dan memberi tenaga segera apabila berbuka puasa.
5. Vitamin-vitamin lain yang mampu menampung keperluan nutrisi pada tubuh, seterusnya melawan penyakit-penyakit.
6. Mengandungi kesan untuk menenangkan urat saraf. Ibu mengandung yang dalam keadaan melahirkan amat memerlukan buah kurma ini.
7. Membantu mengecutkan rahim, sebagaimana dilakukan Sayyidah Maryam a.s yang memakan buah kurma selepas melahirkan Nabi Isa a.s.

Jadi bagi orang-orang yang mementingkan kesihatan mereka agar sentiasa dapat dijaga dengan baik, buah kurma adalah amat sesuai dijadikan sebagai salah satu makanan harian mereka khususnya di waktu pagi sebelum memulakan sebarang tugas harian. Khasiat kurma juga adalah sesuai dan baik bagi pertumbuhan kanak-kanak.
Mudah-mudahan dengan amalan memakan kurma yang berterusan, kita terhindar daripada berbagai kemungkinan dan dapat meneruskan tugas harian serta beribadat kepada Allah Subhanahu Wata’ala.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease  

Ingin mencuba produk Shaklee? 
Email izan di i_izan@yahoo.com/sms 012-2767170. 
FREE consultation… Jangan tunggu lagi!!

Get Clean® Water Pitcher

MEMPERKENALKAN GET CLEAN®  WATER
Get Clean® Water merupakan sistem penurasan air multipaten baru yang menghasilkan air yang lebih sihat. Berbanding dengan jag air yang lain, Get Clean® Water menggunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar yang sukar disingkirkan termasuklah kandungan plumbum sehingga 99%.

Get Clean® Water merupakan sistem penuras jag air pertama yang menggunakan blok-karbon yang boleh diisi semula. Jadi, kuranglah botol plastik yang perlu dibuang. Ia juga berupaya menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan.

Air yang lebih bersih dan sihat ataupun bumi yang lebih bersih dah sihat?
Sudah tentu kita boleh menikmati semuanya!

Menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!
• Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!
• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!
• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.
• Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama

Pilihan Bijak!
• Hanya beberapa sen bagi seliter air
• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak
• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik
• Ringan dan mudah dibawa
• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak

KEISTIMEWAAN SHAKLEE

SELAMAT: “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain
Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos
Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa
Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

MESRA ALAM:
Memelihara alam sekitar
Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease  
Ingin mencuba produk Shaklee? Email izan di i_izan@yahoo.com atau sms 012-2767170. 
ID Shaklee : 852405 FREE consultation… Jangan tunggu lagi!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
1 2 3