ESP Shaklee dan Indeks Glisemik

Indeks Glisemik (GI) merupakan tahap pengukuran kualiti untuk karbohidrat dalam sesebuah makanan.

Makanan yg tergolong dlm GI rendah adalah lambat dicerna dan diserap, meningkatkan paras glukosa dan insulin secara lebih perlahan dan lebih bermanfaat untuk kesihatan berbanding makanan dlm kategori GI tinggi yang cepat mencerna dan memberi kesan sebaliknya.
Di antara kelebihan lain makanan yang mengandungi GI rendah adalah :
#mengawal selera makan dan
#melambatkan rasa lapar.

 Kebanyakan sayur-sayuran termasuk dalam kumpulan makanan berindeks glisemik rendah. Contohnya seperti brokoli, bayam, tomato, timun, kacang hijau, keledek dan beberapa lagi.
Pengambilan makanan dalam kategori indeks glisemik tinggi seharusnya dikawal terutama sekali di kalangan penghidap diabetes. Di antara contoh makanan tersebut  adalah teh tarik, nasi putih, roti putih, mi goreng, kueh teow goreng, donut dan beberapa lagi.

 ESP mengandungi kandungan indeks glisemik yang rendah iaitu 39. Justeru itu ia sangat sesuai untuk mereka ingin mengawal selera makan, berat badan dan sebagainya. Ia juga sesuai diambil oleh pesakit diabetes serta sesuai untuk semua peringkat umur.

Ingin mencuba produk Shaklee? 
Email : i_izan@yahoo.com 
Sms/whatsapp : 012-2767170. 
ID shaklee: 852405 
COD/Self Pick-up istimewa untuk anda yang berada berhampiran Bandar Baru Salak Tinggi,Bandar Baru Bangi, Putrajaya,KLIA, Nilai & Sepang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *