Kepentingan Coenzyme Q10 kepada tubuh kita

Coenzyme Q10 @ CoQ10 merupakan zat makanan larut lemak yang hadir semulajadi dan ditemui di setiap sel tubuh kita untuk berfungsi dengan baik. Namun, ia lebih banyak ditemui di dalam organ-organ yang bekerja lebih keras dan memerlukan tenaga selular yang banyak untuk organ seperti jantung, hati, buah pinggang dan pankreas berfungsi.

CoQ10 amat penting bagi jutaan sel tubuh, menghasilkan tenaganya sendiri untuk kekal berfungsi. Untuk menghasilkan tenaga ini, sel-sel tubuh membakar gula dan lemak daripada makanan yang kita makan. 

Di antara fungsi CoQ10 :

• Menyokong penghasilan tenaga bagi jantung
• Menggalak dan melindungi arteri sihat terhadap pengoksidaan LDL
• Meningkatkan peredaran darah
• Membantu menambah dan mengekalkan paras CoQ10 di dalam darah


Coenyzyme Q10  boleh didapati dalam makanan seharian kita contohnya di dalam daging lembu, ayam, brokoli, bunga kobis, kekacang, bayam dan soya. Namun begitu, akibat faktor usia yang semakin meningkat, pengambilan supplemen Coenzyme Q10 amat disyorkan setara dengan kandungan Coenzyme Q10 dalam badan yang semakin merosot.


Shaklee CoQ10 Health Plus merupakan produk terkini yang dikeluarkan oleh Shaklee.
Berbeza dengan jenama lain CoQ10 Health Plus turut mengandungi vitamin e serta ekstrak tah hijau. 

CoQ10 yang digunakan Shaklee berasal daripada sumber semulajadi melalui kaedah penapaian yis. 

Kombinasi CoQ10 dan Vita E dipercayai mampu  mengukuhkan keupayaan antioksidan yang terdapat di dalam Vita E kerana CoQ10 membantu kitaran  dan menjana semula vitamin E, untuk memberikan perlindungan antioksidan berterusan terhadap sel-sel tubuh. 

Ekstrak teh hijau mengandungi procyanidins yang telah ditemui dapat membantu menyokong kesihatan endothelium (lapisan tisu antara kapilari darah dan jantung). 

Ingin mencuba produk Shaklee? 
Email : i_izan@yahoo.com 
Sms/whatsapp : 012-2767170. 
ID shaklee: 852405 
COD/Self Pick-up istimewa untuk anda yang berada berhampiran Bandar Baru Bangi,Bandar Baru Salak Tinggi,Kota Warisan,Dengkil, Putrajaya,KLIA, Nilai & Sepang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *