Vitamin E apakah yang terbaik ?

Bila melangkah masuk ke farmasi, pasti mata akan terpaku dengan dereten vitamin yang dipamerkan. Tentu tertanya-tanya…yang mana satu lebih baik kan ?
Kalau tanya pada pada sales girl atau pharmacist, biasanya ada jawapan standard yang diberikan

“SEMUA VITAMIN SAMA JER”
 
Sekiranya izan lah sales girl itu, pastinya jawapan yang diberikan adalah, 
 
PILIHLAH VITAMIN E SHAKLEE !
Ada beberapa panduan mudah yang boleh kita gunakan untuk memilih vitamin E yang baik.

  • Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. 

Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum. Tanpa selenium, ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana fungsinya tidak dapat dilaksanakan dengan baik.
Sekiranya anda pengamal vitamin E selain jenama Shaklee, pastikan juga anda membeli vitamin selenium supaya vitamin E anda dapat berfungsi dengan lebih baik.
Sama seperti Vitamin A, kita tidak boleh mengambil Vitamin A berlebihan kerana ia boleh mengakibatkan toksik kepada badan melainkan kita mengambil vitamin Pro- Vitamin  A seperti Beta Carotene yang mana ia hanya akan ditukar kepada vitamin A bila diperlukan saja.

  • Makanlah vitamin E bersumber semulajadi 

Ia boleh dikenalpasti pada label botol vitamin anda sama ada ia ‘d’ atau ‘l’.
Bagi yang bertulis pada label dengan ‘d’ ini bermakna ia adalah sumber asli. Manakala ‘l’ adalah sumber tiruan atau sumber kimia. 

Mengapa perlu memilih sumber asli?
Supaya lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber tiruan atau sumber kimia. Jika tidak dapat diserap oleh badan , ia akan menjadi toksik di kemudan hari dan menjadi punca kepada wujudnya abnormal sel dalam badan.

Mungkin anda merasakan vitamin E Shaklee mahal berbanding vitamin E di luar sana [ dalam pasaran] tetapi kita perlu tahu nilai yang kita bayar. 

Vitamin E Shaklee adalah bersumberkan asli dan lengkap dengan selenium.


Pilihan di tangan anda !


Ingin mencuba produk Shaklee? 
Email : i_izan@yahoo.com 
Sms/whatsapp : 012-2767170. 
 ID shaklee: 852405 
Penghantaran ke seluruh Malaysia melalui Poslaju,Gdex dan Citylink, 
COD/Self Pick-up istimewa untuk anda yang berada berhampiran Bandar Baru Bangi,Sungai Merab,Bandar Baru Salak Tinggi,Kota Warisan,Jenderam,Dengkil, Putrajaya,KLIA, Nilai dan Sepang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *