Makan Lecithin Boleh Kurus?

Masa mengandungkan Hadif,anak ketiga..berat aku naik daripada 67kg ke 80kg. Masalah aku adalah sentiasa berselera makan dan tak pernak mabuk yang teruk-teruk..Masalah ker tu? Alhamdulillah…rezeki Allah bagi. Sekurang-kurangnya adalah juga kudrat nak mengadap suami & anak dara ngan teruna kat umah tu.

Lepas bersalin, anak aku kena jaundis pada hari ke2. Jadi tak dapatlah aku makan sebarang jamu atau herba. Masuk bulan kedua baru cuba2 nak makan jamu. Tu pun selang-selang jer. Sepanjang sebulan yang pertama..aku cuma makan Optimum Set Shaklee jer. Alhamdulillah..badan rasa segar dah bolehlah aku menguruskan rumah seadanya. Lepas sebulan berat aku pun kembali ke 67kg. Inilah hikmah menyusukan anak. Bab pantang makan memang aku jaga. Benda-benda sejuk & berangin memang tak dijamah. Lebih lebih lagi Hadif ada masalah umbilical hernia. Sebaik mungkin aku akan elakkan dia kembung sebab takut effect kat pusat dia.TAPI…benda yang aku boleh makan macam nasi etc memang dibalun cukup2. Susu pun cukup malah terlebih2 sampaikan freezer tak muat. Masa ni,benda yang paling aku takut adalah BENGKAK SUSU.Tak sanggup rasanya menanggung bengkak susu.

Masuk bulan kedua, berat badan aku dah statik. tak ada penurunan..Masa ni lah aku mula study lagi pasal produk Shaklee. Maka, berjumpalah aku dengan LECITHIN. Lega…lecitihin boleh mengurangkan risiko clog duct dan mengemulsifierkan lemak. Ada harapan berat turun lagi ni!hehehe…impian demi impian…Tapi,dalam hati tak lah mengharap sangat sebab clog duct tu lah sebenarnya yang menghantui aku.Alhamdulillah, berat aku turun lagi dalam masa sebulan,65kg…Kalori dibakar tanpa senaman atau control makan..hanya breastfeed + buat kerja rumah jer.

Lepas cuti 3 bulan,masuk kerja semula dan aku masih ‘setia’ dengan lecithin. Tapi berat badan ni on off pulak..turun naik 65-67kg. Aku pun on off makan lecitihn..kurang istiqamah. Membazir beli mahal-mahal tapi tak serius amalkan!Aku start disiplin balik & selepas 4 bulan berat aku turun ke 58kg. Sepanjang 9tahun kahwin..tak pernah lagi aku merasa berat di angka 50-an. Rasa genbira sangat bila ramai yang perasan perubahan ni. Baru susut yer!Bukan kurus lagi!hahaha

Penurunan hampir 10kg dalam masa 4 bulan. Syukur…alhamdulillah..

Makan Lecithin Boleh Kurus? Nak tahu jawapan saya?
YER!!!MEMANG BOLEH KURUS!!!

Ingin mencuba produk Shaklee? Email izan di i_izan@yahoo.com atau sms 012-2767170. Jangan tunggu lagi!!

Tak gemuk…berisi jer

Sapa tak nak kurus? Semua orang memandang…Cantik Adalah Kurus! Kurus adalah Cantik! Aku pun teringin nak kurus tapi tak sanggup pulak usaha nak KURUS. Ingat senang ker nak control nafsu makan ni..lebih-lebih lagi perut yang lapar selalu. Dah control makan manalah larat nak exercise!hehehe…Last2 maintain jer lah TAK Kurus.
Seingat-ingat aku,gambar terakhir yang aku kurus masa aku darjah 1. Tengok muka pun tahu kan…hehehe

Lepas ni..aku tak pernah merasa kurus lagi..Gemuk gedempol tu tidaklah cuma agak berisi kata orang. Berat paling tinggi boleh dicapai adalah 67kg. Bila mengandung naik jadi 80kg…Boleh dimaafkan kan?
Nak jadi cerita..baru baru ni ramai yang kata aku makin susut..taklah kurus!Cuma susut…apa RAHSIA?


Ingin mencuba produk Shaklee? Email izan di i_izan@yahoo.com atau sms 012-2767170. Jangan tunggu lagi!!

Lecithin Shaklee Untuk Semua

 Hari ini ibu nak share tentang kebaikan Lecitihin. Ada yang bercerita apabila mereka mendapati badan makin mengembang akibat dari pengambilan makanan yang tidak seimbang. Namun bagi yang menyusu badan, tahukah anda, kebaikan Lecithin kepada ibu yang menyusu?

  •  Ia membantu mengurangkan risiko clog duct atau duktus susu tersumbat.
  • Ia membakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu.
  • Ia membantu ibu mengatasi masalah  lupa atau “short memory” yang biasa dilalui selepas melahirkan.
  • Ia membantu menyalurkan inositol dan kolin di dalam susuibu untuk perkembangan otak bayi .


Maka selamatkah Lecitihin di ambil semasa penyusuan selain untuk pengambilan untuk mengurangkan berat badan? Jawapannya ialah ya selamat diambil. Sila dapatkan jadual pemakanan dari pengedar seandainya anda mahukan cara pengambilan yang lebih baik.




LECITHIN

·        Nature’s Emulsifier (Pengemulsi Semulajadi) – yang  membantu badan menyerap nutrien larut lemak seperti Vitamin A,D,E, K, Beta Caretone
·        Boleh didapati dari tisu binatang dan tumbuhan (plant)
·        Untuk commercial didapati dari telor, jagung & kacang soya
·        Fat Emulsifier – Metabolisma lemak 
KANDUNGAN
·        Asid linoleik (essential fatty acid) – amat diperlu oleh badan. Tapi badan tidak boleh menghasilkannya sendiri dan  ia perlu diambil melalui diet harian .
·        Kolin – satu komponen neurotransmitter
·        Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf
·        Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan

KHASIAT DAN KEGUNAAN LECITHIN

1.     PALING UTAMA – untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)
·        Lecithin memecah serta mencairkan lemak terutama koleterol.
·        Ia membantu menurunkan total serum cholesterol dan      meningkatkan kolesterol baik (HDL)  
·        Membantu mengawal paras triglycerides
·        Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
·        Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol

2.     PENTING UNTUK FUNGSI OTAK
·        Acethylcholine penting untuk fungsi otak – berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb
·        Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini  dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari LECITHIN
·        Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak  adalah lecthin, dan 70% lemak di hati (liver) adalah lecithin

3.     UNTUK KAUM TUA
·        Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angina, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua
·        Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb

4.     UNTUK PENGHADAMAN
·        Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman

5.     UNTUK SEL
·        Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel
·        Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh  badan kita

6.     UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)
·        Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat  Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.
·        Ia amat mujarap jika di ambil bersama-sama EPA dan Fiber

HASIL PENYELIDIKAN (R&D)
·        Lecithin daripada soyabean  berkesan memecahkan deposit kolesterol
·        Lecitin daripada telor  boleh tetapi tidak bergitu berkesan

MENGAPA SHAKLEE
·        Kacang soya – sumber semulajadi yang terpilih.
·        Kapsulnya mempunyai ciri-ciri lecithin sebagaimana di anugerahkan oleh alam
·        Tiada pengawet, perwarna, perasa tiruan
·        Kepekatannya.
– 1 kapsul : 520 mg lecithin
                   78 mg phosphatidycholine

     47 mg phosphatidylinositol
 credit 

Ingin mencuba produk Shaklee? Email izan di i_izan@yahoo.com atau sms 012-2767170. Jangan tunggu lagi!!

Lecithin

 

 Emulsifier Semulajadi

Akademi Sains Nasional (The National Academy of Sciences) telah menentukan bahawa kolina adalah penting dalam pemakanan kerana ia meningkatkan kesihatan otak, hati, sistem kardiovaskular dan pembiakan. Kolina adalah suatu komponen neuro-penghantar asetilkolina yang terlibat dalam penghantaran mesej kepada otak dan sistem saraf.

  • Setiap kapsul membekalkan 530 mg lesitin, termasuk 80 mg fosfatidilkolina dan 48 mg fosfatidilinositol
  • Diperolehi secara semula jadi daripada kekacang soya

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Ingin mencuba produk Shaklee? Email izan di i_izan@yahoo.com atau sms 012-2767170. Jangan tunggu lagi!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
1 2