Shaklee di Gunung Stong bersama DiariSihat.com ..Day 2

sambungan hari pertama di Dabong

12 April 2014 jam 8.30 pagi

DABONG
Disambut oleh guide kami En.Hadi dan abg Lan…sebelum aktiviti bermula kami bersarapan….aku order nasi kerabu dan air teh o panas…harga RM 3.40.Sambil bersarapan ketua kami berbincang dengan guide tentang aktiviti hari ni.
Hasil perbincangan, sebelum mendaki teroka 3 gua dahulu iaitu Gua Pagar,Gua Keris dan Gua Gelap.

Selepas sarapan teringat bekal isteri aku owner www.diarisihat.com


errrr….apa nak ambik dulu ni…ok…2 biji Ostematrix dan sebiji CoQ Health….air? standby 2 botol air mineral….Apabila semua telah siap sedia,kami seramai 27 orang peserta,pelbagai umur,kerektor menaiki van menuju ke gua.aktiviti caving pun bermula…

Tamat aktiviti gua.naik van semula dengan baju yang kotor menuju ke stesen KTMB,Dabong…

Berehat sebentar..ambil makanan untuk makan tengah hari,ambil beg masukkan ke dalam van semula dan teruskan perjalanan selama 15 minit ke Kaki Gunung Stong.setelah tiba disana,makan dulu,bahagikan bahan-bahan untuk memasak di atas nanti.hehehe….aku ambil kacang panjang.

Setelah semuanya selesai,aku bancuh Perfomance Drink untuk mendaki nanti..doa dah di baca….dengan Bismillah…pendakian bermula….


En. Hadi di hadapan.Tiba di kawasan air terjun…..rehat seketika…..
kaki ok lagi..boleh lagi ni…..kami meneruskan pendakian.
kali ni abg lan pula di hadapan…….berehat lagi di wakaf ….perghhhhh……minum air yang dibancuh tadi..ambil angin,selepas 10 minit,pendakian diteruskan lagi….
air terjun stong
selepas hampir 1 jam kami sampai di kem Baha..
 

Tapi sebelum itu aku dapat panggilan dari walkie talkie memberitahu bahawa seorang peserta kejang otot…ermmm….ok..Di Kem Baha,aku diminta untuk memilih tapak perkhemahan sambil menunggu peserta lain …. 30 minit selepas kami sampai,barulah semua peserta dapat berkumpul di sini …acara mendirikan khemah pun bermula…

Ada yang mengambil kesempatan untuk mandi….aku biasalah,siapkan tempat tidur dulu…..setelah semuanya siap,barulah turun sungai untuk membersihkan diri..Peserta yang berpangkat ibu,mak,mama dan anak dara memulakan upacara memasak….menu?


biasalah menu dalam hutan… sardin,telur goreng dan sayur kacang panjang…


Alhamdulillah…..kenyang …..sebelum ZzZzZz…..kami minum teh o panas……aku?
2 biji Ostematrix dan sebiji Vitamin 

……Selamat malam…….ZzZzZz……..
 

Ingin mencuba produk Shaklee? 
Email : i_izan@yahoo.com 
Sms/whatsapp : 012-2767170. 
 ID shaklee: 852405

Vitamin E apakah yang terbaik ?

Bila melangkah masuk ke farmasi, pasti mata akan terpaku dengan dereten vitamin yang dipamerkan. Tentu tertanya-tanya…yang mana satu lebih baik kan ?
Kalau tanya pada pada sales girl atau pharmacist, biasanya ada jawapan standard yang diberikan

“SEMUA VITAMIN SAMA JER”
 
Sekiranya izan lah sales girl itu, pastinya jawapan yang diberikan adalah, 
 
PILIHLAH VITAMIN E SHAKLEE !
Ada beberapa panduan mudah yang boleh kita gunakan untuk memilih vitamin E yang baik.

  • Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. 

Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum. Tanpa selenium, ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana fungsinya tidak dapat dilaksanakan dengan baik.
Sekiranya anda pengamal vitamin E selain jenama Shaklee, pastikan juga anda membeli vitamin selenium supaya vitamin E anda dapat berfungsi dengan lebih baik.
Sama seperti Vitamin A, kita tidak boleh mengambil Vitamin A berlebihan kerana ia boleh mengakibatkan toksik kepada badan melainkan kita mengambil vitamin Pro- Vitamin  A seperti Beta Carotene yang mana ia hanya akan ditukar kepada vitamin A bila diperlukan saja.

  • Makanlah vitamin E bersumber semulajadi 

Ia boleh dikenalpasti pada label botol vitamin anda sama ada ia ‘d’ atau ‘l’.
Bagi yang bertulis pada label dengan ‘d’ ini bermakna ia adalah sumber asli. Manakala ‘l’ adalah sumber tiruan atau sumber kimia. 

Mengapa perlu memilih sumber asli?
Supaya lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber tiruan atau sumber kimia. Jika tidak dapat diserap oleh badan , ia akan menjadi toksik di kemudan hari dan menjadi punca kepada wujudnya abnormal sel dalam badan.

Mungkin anda merasakan vitamin E Shaklee mahal berbanding vitamin E di luar sana [ dalam pasaran] tetapi kita perlu tahu nilai yang kita bayar. 

Vitamin E Shaklee adalah bersumberkan asli dan lengkap dengan selenium.


Pilihan di tangan anda !


Ingin mencuba produk Shaklee? 
Email : i_izan@yahoo.com 
Sms/whatsapp : 012-2767170. 
 ID shaklee: 852405 
Penghantaran ke seluruh Malaysia melalui Poslaju,Gdex dan Citylink, 
COD/Self Pick-up istimewa untuk anda yang berada berhampiran Bandar Baru Bangi,Sungai Merab,Bandar Baru Salak Tinggi,Kota Warisan,Jenderam,Dengkil, Putrajaya,KLIA, Nilai dan Sepang

Rahsia Lelaki Kekal Muda dan Bertenaga

Sebagai ketua keluarga yang mempunyai tanggungjawab yang besar, lelaki seharusnya mengambil berat tentang kesihatan sendiri. Ramai yang merasakan diri mereka ‘gagah’, lantas merasakan suplemen bukanlah satu keperluan. Ada juga pendapat yang mengatakan hidup lelaki bermula pada umur 40an sedangkan wanita mula mengalami ‘kejatuhan’ di awal usia 40an dan seringkali dikaitkan dengan sindrom pre-menopaus.

Tahukah anda lelaki juga akan mengalami ‘menopaus’ atau istilah yang lebih tepat adalah ‘andropaus’. Andropaus adalah penurunan tahap testosteron iaitu hormon seks utama lelaki. Bagi sesetengah lelaki, pengalaman itu berlaku secara perlahan, selain penurunan pada keinginan seks, tumpuan minda dan kecergasan fizikal. Gejala lain termasuk perubahan emosi, buncit dan penurunan tenaga membuatkan seseorang itu sering rasa penat. Masalahnya, lelaki yang menderita gejala andropaus lazimnya didiagnos sebagai mengalami krisis pertengahan usia menyebabkan mereka tidak menerima rawatan sewajarnya.

Pengambilan suplemen adalah satu usaha untuk mengawal serta mencegah masalah kesihatan yang lebih serius. Di Shaklee, kami mencadangkan tiga produk utama iaitu omega guard,zinc complex dan vitamin E complex untuk membantu anda mendapat kesihatan yang optimum. Produk- produk ini bukan untuk mereka yang berumur sahaja malah boleh diambil seawal usia 12tahun.

Omega Guard

Kajian menunjukkan pengambilan asid lemak omega 3 dapat meningkattkan kesihatan kardiovaskular di samping memelihara tekanan darah dan paras triglisirida yang normal. Omega guard juga memelihara kesihatan otak, penglihatan dan fungsi sendi.

Zinc Complex

Zinc merangsang tindakan enzim untuk tindakbalas kimia tubuh. Zinc juga memainkan peranan besar dalam kesihatan organ seks lelaki.


Vitamin E Complex

Vitamin E berfungsi dalam memelihara kesihatan jantung, otot dan prostat. Ia juga meningkatkan fungsi paru-paru, kolon dan sistem imun tubuh.

Ingin mencuba produk Shaklee? 
Email : i_izan@yahoo.com 
Sms/whatsapp : 012-2767170. 
 ID shaklee: 852405 
COD/Self Pick-up istimewa untuk anda yang berada berhampiran Bandar Baru Bangi,Bandar Baru Salak Tinggi,Kota Warisan,Dengkil, Putrajaya,KLIA, Nilai & Sepang

Set Kasih Sayang

Teringat pula kisah dulu-dulu. 10 tahun lepas kan tengah musim filem-filem pendek dibuat ala2 tekemovie dalam bentuk CD. Time ni org tak minat sangat tengok filem kat pawagam. Ramai yang beli CD & tengok kat umah jer. Salah satu cerita yg Izan suka “Siapa tak sayang bini?’. Tapi, ingat2 lupa ceritanya. Tang badul jadi hero tu jer ingat.

Wahhhh…jauh melencong plak. Sebenarnya nak cerita pasal Set Kasih Sayang. Set Kasih Sayang ni khas untuk suami isteri yang saling menyayangi. Macam saya dgn Encik I!hihihi

Set ni boleh dikongsi bersama-sama. Vitamin E dan Alfalfa adalah antara suplemen yang amat penting untuk mengikat kasih suami isteri. Lebih-lebih lagi bila usia perkahwinan semain bertambah. Masing2 kekadang lupa nak melihat diri dan pasangan. Banyak masa ditumpukan pada anak2 yang sedang masa. Tak salah, tapi sedarkah kita suatu hari nanti suami atau isteri inilah yang akan terus bersama kita ke akhir usia ?

Wahhhh…mula melencong lagi. Sebelum terlajak, mari kita tengok kepentingan vitamin E dan alfalfa dalam hubungan suami isteri.

  • Alfalfa merawat masalah keputihan pada wanita. 
  • Sifatnya yang mengandungi phytoestrogens juga menyebabkan ia mempunyai fungsi seperti Kacip Fatimah, maka ia membantu dalam “hubungan” suami isteri (enhance libido). 
  • Malah, ada juga yang mengaitkannya dengan membantu pembesaran payudara.
Ini pula fakta yang Izan ambil dari blog blog Aula
  • Kebanyakan lelaki yang mengambil Vitamin E sekurang-kurangnya seminggu sekali akan mempunyai lebih tenaga dan menikmati hubungan suami isteri berbanding yang tidak mengambilnya.
  • Manakala wanita pula yang mengambil sekurang-kurang nya selama tiga bulan, akan membantu meningkatkan “sexual desires dan menikmati hubungan CINTA dengan lebih baik.
  • Antioksidan yang seimbang dalam Vitamin E bertindak menghalang penghasilan radikal bebas akibat tekanan.
  • Nitrik oksida membantu pelancaran darah di alat sulit lelaki dan membantu ereksi yang lebih baik. Maka Vitamin E memang terbukti membantu lelaki terutama yang mengalami tekanan akibat kerja atau masalah kesihatan.

Apa lagi ? Marilah kita berkasih sayang 🙂

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

 Ingin mencuba produk Shaklee? Email izan di i_izan@yahoo.com atau sms 012-2767170. 
 FREE consultation… Jangan tunggu lagi!!

‘Kedinginan’ dan Vitamin Cinta

Biasa dengar tentang ‘kedinginan’ ?
Kedinginan di sini bukanlah bermaksud rasa sejuk sebab hujan atau sebab dok melepak kat Cameron Highland yer!hehehe

Di kalangan ibu2, masalah kedinginan sering berlaku kerana

  • letih menguruskan keluarga
  • waktu rehat yang tak menentu

Bagi ibu yang menyusukan, peningkatan hormon prolaktin berbanding hormon estrogen di sepanjang tempoh penyusuan turut menyumbang kepada masalah ‘kedinginan’.
Estrogen atau juga dikenali sebagai ‘hormon perempuan’ amat penting untuk meningkatkan ‘keinginan’ si isteri terhadap suami. Jika dibiarkan berpanjangan, ini boleh menyumbang kepada masalah yang lebih besar kelak. .

Pengambilan suplemen tertentu sangat membantu ibu2 menghadapi situasi ini.
Vitamin E atau ‘vitamin cinta’ adalah antara agen peyelamat yang telah terbukti keberkesanannya.

Ini fakta yang Izan ambil dari blog blog Aula

Kebanyakan lelaki yang mengambil Vitamin E sekurang-kurangnya seminggu sekali akan mempunyai lebih tenaga dan menikmati hubungan suami isteri berbanding yang tidak mengambilnya.
Manakala wanita pula yang mengambil sekurang-kurang nya selama tiga bulan, akan membantu meningkatkan “sexual desires dan menikmati hubungan CINTA dengan lebih baik.
Antioksidan yang seimbang dalam VITAMIN E bertindak menghalang penghasilan radikal bebas akibat tekanan. Nitrik oksida membantu pelancaran darah di alat sulit lelaki dan membantu ereksi yang lebih baik. Maka VITAMIN-E memang terbukti membantu lelaki terutama yang mengalami tekanan akibat kerja atau masalah kesihatan.
Pengambilan VITAMIN-E berdosage tinggi iaitu 600-800 IU setiap hari membantu badan wanita menghasilkan estrol dan progesterone untuk mengimbangi lebihan estrogen dalam badan. Kondisi di mana “estrogen berlebihan” akan menyebabkan symptom PMS, seperti risau, kembung perut, sakit kepala, sengugut dan “mood swings”, yang sememangnya akan menganggu keadaan diri seorang wanita.

Vitamin E juga antara pilihan izan setiap hari.Tak cuba tak tahu kan ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease  

Ingin mencuba produk Shaklee? Email izan di i_izan@yahoo.com atau sms 012-2767170. FREE consultation… Jangan tunggu lagi!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
1 2 3